Hållbarhet

Här kan du läsa om vad du som hyresgäst kan tänka på för att minska din miljöpåverkan och energianvändning.

 

Vilken typ av källsortering det finns där du bor kan variera beroende på vilken stad eller vilket hus du bor i. Om inte alla typer av fraktioner finns i ditt miljörum eller miljöhus måste du själv lämna avfallet på någon av din kommuns avfallsanläggningar.

Farligt avfall får aldrig lämnas i något av Ikano Bostads miljörum/hus.

Saknar du någon fraktion? Kontakta gärna din förvaltare.

Titta gärna i vår broschyr om avfallssortering.

   

Det finns många sätt att spara energi i din lägenhet som ofta spar både miljö och pengar.

  • All fastighetsel i byggnaden som används i tex trapphus och tvättstugor är 100% grön. Teckna gärna ett grönt fossilfritt elabonnemang även för din lägenhetsel för att minska koldioxidutsläppen från elanvändningen.
  • Dra alltid ut dina laddare när de inte används. Använd gärna en grenkontakt med strömbrytare för att enkelt kunna stänga av alla apparater som annars står på stand by.
  • Använd bara lågenergilampor.
  • Reglera temperaturen med termostaten på elementen istället för att vädra ut värmen. Behöver du vädra så gör det snabbt, låt inte fönstret stå öppet för länge. Är det för varmt på vintern kan ventilerna behöva justerar, kontakta oss på Ikano Bostad.
  • Ställ inga möbler eller gardiner framför elementen, då kan inte värmen cirkulera ut i rummet.
  • Släck lampor när du inte är hemma och i rum som ingen är i.

Se fler sätt att spara energi  under övriga miljötips!

   

Om du har en balkong eller uteplats kan du som hyresgäst hjälpa till att öka den biologiska mångfalden. Plantera gärna växter och blommor som fjärilar, bin och andra pollinerande insekter gillar och som blommar hela säsongen. Kom ihåg att sätta eventuella blomlådor på insidan av ditt balkongräcke.

   

Om du bor i en nyproducerad lägenhet så är den med stor sannolikhet miljömärkt. Ikano Bostad miljömärker all nyproduktion enligt Svanen eller Miljöbyggnad. Båda certifieringarna säkerställer att bland annat att byggnaden är energieffektiv, att inomhusmiljön är hälsosam och att material kontrolleras för att inte vara miljö-eller hälsofarliga.

Ju nyare certifieringen är desto fler och tuffare är kraven kring hållbarhet. Tex för avfall, biologisk mångfald, klimatberäkningar och andra gröna lösningar.

  

Temperatur i kyl och frys
Se till att du har rätt temperatur i kyl och frys. Rätt temperatur gör att maten håller längre och att det går inte åt mer energi än vad som behövs. Det ska vara +5 grader i kylen och -18 grader i frysen.
Frosta av frysen om den är full med is. Passa på att göra det när det är kallt ute och du kan ställa ut maten på balkongen under tiden.

Sortera, sortera, sortera
Se rubriken ”sortera avfall” för utförlig information om hur ditt avfall ska sorteras. Glöm inte bort att även sortera ditt matavfall. Det blir biogas som bland annat används som drivmedel till stadsbussar. Något som minskar utsläppen av koldioxid och förbättrar vår luftkvalitet.
Men se till att bara använda de bruna matavfallspåsarna. Plastpåsar (även bioplast) och andra papperspåsar förstör och gör så att matavfallet inte kan rötas och bli till biogas. Använd dubbla påsar om avfallet blir för blött.

Minska matsvinnet
Även om matavfallet används till biogas så är det viktigt att faktiskt äta upp den mat som vi köper. Cirka 35 procent av alla matrester slängs i onödan. Tänk på att lukta, känna, smaka på livsmedlet innan du slänger den. Livsmedel som är märkt med bäst-före-datum går ofta bra att äta även efter det datumet om maten har förvarats på rätt sätt. Livsmedel som däremot är märkta med sista-förbrukningsdag ska inte ätas efter att datumet har passerat.

Häll inte fett och olja i avloppet
Häll inte stekfett eller olja i köksvasken eftersom det då kan bli stopp i avloppet. Torka istället upp stekfettet med hushållspapper och släng i soporna. Har du använt mycket olja kan du hälla resterna i en petflaska eller mjölkförpackning och släng i soporna.

Diska inte under rinnande vatten
Om du diskar i en kvart under rinnande varmvatten kan det gå åt över 100 liter vatten. Använd istället balja eller diskpropp.

   

Droppar kranen?
Gör en serviceanmälan så fixar vi det! Detsamma gäller om toaletten rinner. En rinnande toalett kan läcka 1000 liter vatten per dygn.

Ställ en sopkorg i badrummet
Det är bara toalettpapper som ska spolas ner i toaletten. Spolas annat skräp ner som rengöringsservetter, tops, bomullsrondeller och mensskydd kan det bli stopp i avloppet. Stoppet kan bli både i husets ledningar men även när skräpet kommer till reningsverket. Detsamma gäller pappersservetter och hushållspapper som inte löses upp lika lätt som toalettpapper. Släng det i en sopkorg istället!Gör en serviceanmälan s

Spara vatten
Ta en dusch istället för att bada och stäng av vattnet när du tvålar in dig. Stänger du av vattnet medan du borstar tänderna sparar du 18 liter vatten per dag.

Fyll tvättmaskinen och sänk temperaturen
Kör alltid fulla tvättmaskiner. Det sparar både vatten och energi. Du kan också tvätta i lägre temperatur för att spara energi, tvätten blir ren ändå. Ibland kan det såklart vara nödvändigt att tvätta i högre temperatur för att få bort envisa fläckar eller dålig lukt.

Överdosera inte tvättmedel
Tvätten blir inte renare för att du använder mycket tvättmedel. Dosera rätt så sparar du både pengar och färre kemikalier hamnar i vattnet.

Hoppa sköljmedlet
Sköljmedel innehåller kemikalier som är allergiframkallande och som är svåra för naturen att bryta ner. Använd det bara i enstaka fall till exempel för att göra syntetplagg mindre statiska

Lufttorka
Genom att lufttorka kläderna istället för att torktumla minskar du slitaget på kläderna och sparar dessutom energi.

Måste du tvätta?
Ibland räcker det med att vädra ett plagg eller bara ta bort den enstaka fläcken för att plagget ska bli fräscht igen. På det sättet förlängs både klädernas livslängd och miljöpåverkan från tvätten minskar.

Och så klart!
Köp miljömärkta tvätt- och sköljmedel!

   

Dammsug först
Dammsug alltid innan du våttorkar. Kemikalier från till exempel textilier, byggmaterial, plastprodukter och elektronik samlas i dammet. Därför är det bättre att det hamnar i soporna än att det spolas ner i avloppet.

Använd miljövänliga produkter
Häll inte ner kemiska produkter i avloppet och köp bara miljömärkta städprodukter. Bra för både dig och miljön.