Att betala hyran

Att betala hyran i tid är något av det viktigaste som finns att göra. Nedan finner du svaren på alla frågor kring din hyra.

 

På förstasidan kan du se dina Fakturor   

Det är väldigt viktigt att du betalar hyran på rätt hyresavi, dvs på den avi som gäller för den hyra du ska betala. 

Under Obetalda fakturor hittar du de fakturor som ännu inte har förfallit och under Förfallna fakturor hittar du de fakturor där förfallodatum har passerat.

Du ser tydligt vilken månad hyran avser och du ser OCR-nummer och belopp. Du kan dessutom ladda ner fakturan som pdf om du önskar det. 

 

Hyran ska betalas i förskott. Det betyder att din hyra ska vara oss tillhanda senast den sista vardagen i månaden innan den gäller, dvs hyran för februari månad ska vara betald senast den siste januari.    

Nej, vi på Ikano Bostad skickar inga påminnelser utan de kommer från Intrum i det fall du inte betalar i tid.    

Om vi inte fått in din hyra i tid skickar vi ditt ärende till Intrum. De i sin tur skickar en påminnelse till dig där du också får betala en påminnelseavgift på 180 kronor.  

Betalar du fortfarande inte din hyra efter den påminnelsen skickas ditt ärende till Kronofogdemyndigheten och ytterligare kostnader läggs på.

Flera obetalda hyror kan innebära att du förlorar din bostad.     

Om du inte valt att betala hyran via autogiro, e-faktura eller få din avi med posten, kommer du få din hyresavi via e-post. Du kan också hitta din hyresavi här   

På Mina sidor hittar du alla dina hyresavier och andra fakturor från oss. På dessa ser du alla betalningsuppgifter så som OCR-nummer, summa, förfallodatum med mera. Du kan också se om en hyra/faktura är betald eller obetald. Allt detta ser du här

Om du kontaktar oss för att få en kopia på din hyresavi/faktura skickad med post tar vi ut en avgift på 50 kr per faktura som läggs på en kommande hyra.   

Autogiro ansöker du om via din internetbank. Kontakta oss om du saknar internetbank så skickar vi en medgivandeblankett (handläggningstiden kan vara upp till två månader).

Betalar du via autogiro får du bara en hyresavi med posten när beloppet ändras, till exempel vid den årliga hyresjusteringen. Denna avisering är kostnadsfri. För att spara på miljön skickar vi gärna denna information till dig via e-post. Meddela din e-postadress på hyror@ikanobostad.se.

Det är enkelt och bekvämt att betala hyran via autogiro. Då dras hyran automatiskt varje månad från ditt bankkonto. Vi gör alltid två försök att dra hyran från ditt konto. Skulle det inte finnas pengar på kontot måste du själv betala in hyran manuellt. Hyresavin hittar du under Fakturor på Mina sidor. På hyresavin står det Makulerad, men du ska ändå använda dig av de betalningsuppgifter som framgår på den avin. 

E-faktura ansöker du om via din internetbank.

Med e-faktura får du din hyresavi direkt till din internetbank där du varje månad godkänner den för betalning.    

Ja, det går bra. Meddela oss vilken e-postadress du önskar få dina avier till genom att skicka ett mejl till hyror@ikanobostad.se.

Om du önskar få din hyresavi på papper hemskickad med posten måste du meddela oss detta. Vänligen observera att vi tar ut en avi-avgift på 50 kr per avi. 

Kontakta oss via e-post hyror@ikanobostad.se. Har du inte tillgång till någon e-post går det bra att ringa oss på tel. 010-330 44 00 (måndag-fredag 13.00-15.30).   

Livet händer och ibland kan det uppstå problem som gör att man inte klarar av att betala sin hyra. För att undvika att hamna i ännu mer problem med inkassokrav och kronofogdemyndigheten rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss i förväg. Genom en dialog med oss så kan vi tillsammans hitta en lösning. 

Kontakta din förvaltare om du har problem med hyran. Kontaktuppgift till din förvaltare hittar du här samt på anslagstavlan i trapphuset.   

Varje år sker en höjning av hyran. Vi förhandlar våra hyror med Hyresgästföreningen. När förhandlingen inleds informerar vi om detta i våra trapphus och på Mina sidor. 

När förhandlingen är avslutad meddelar vi vad resultatet blivit och när den nya hyran börjar gälla. I samband med att den nya hyran börjar gälla är det extra viktigt att betala in rätt hyra och använda sig av rätt hyresavi.